19. kattaus: Rapuja yhdysvaltalaisella otteella / 19th Setting: Crayfish with American twist

Yksi elämäni parhaimmista ruokakokemuksista on seitsemän vuoden takainen taskurapuillallinen Floridan legendaarisessa Rustic Inn -ravintolassa Fort Lauderdalessa (scroll down for English post). Yksinkertaisen ravintolan valkosipulitaskuravut olivat mahtavia, paikassa oli käynyt vaikka ketä silmäätekeviä, pöytäliinana toimi paperi, eikä ravun syöjän tarvinnut pelätä sottaavansa vasaroidessaan rapuja. Kun ateria oli ohi, otettiin pois liina mahdollisine roskineen. Ja kuten mainoksessa sanotaan: siitä se idea sitten lähti ja syntyi tämän postin raffimpi yhdysvaltalais-saaristolais-rapupöytä.
En olisi uskonut tekeväni kattausohjetta, joka alkaa sanoilla: sahaa mäntylauta noin 45 senttimetrin mittaan. Rapulautasina ja raputarjottimena olen käyttänyt meren harmaaksi kuluttamaa laiturilautaa.  Itse tarjoilulankku on yli metrin. Pöytäliinana toimivat kesän vanhat Hesarit. Jos et välitä näkyykö rapupöydässäsi vaikkapa oikeusministerin kuva, yksi Hesari riittää. (Jos olet uutisaiheiden suhteen valikoivampi, ota ainakin kolme Hesaria, joista valitsemistasi sivuista päällystät pöydän. Käytin kahta päällekkäistä arkkia ja hyvin toimi. Kuvan pöydän päällystämiseen meni noin 20 arkkia, siis 80 sivun lehti.) Rapuroskat voi heittää pöydälle postauksen neljännen kuvan tapaan. Katoin lasit - snapsilasi viinilasin sisään - sisäkkäin laudalle. Rapuveitsi ja useampi valkoinen Ikean iso servietti pyöräytettiin Tigerin punaisella nauhalla kiinni lankkuun. Ravuista ja tarjoiluvariaatioista lisää tässä blogissa ensi viikolla.
One of the best food experiences of my life was seven years ago in Florida's legendary Rustic Inn restaurant. Great garlic crabs, celebrity guests and cozy simple restaurant with paper as table cloth. Hammering the crabs was little messy and when the crabs were eaten, the paper was taken away. That's how I got the idea to this American/nordic archipelago crayfish table. I never thought that setting the table would call for sawing pine wood into boards of 18 inches. The plates and the platter of this table setting is old dock plank with patina made naturally by the Baltic sea. The platter plank is over 40 inches. As table cloth I have used old newspapers. The shells of the crayfish can be thrown on the newspaper as shown in the last picture. I set the glasses (for wine and schnapps) with-in each other. The crayfish knife and several Ikea's white paper napkins were were tied to the plank by red ribbon. More crayfish party posts coming next week. Crayfish parties are quite common in Finland and Sweden. Cray ish time is from the end of July 'til the beginning of September. The crayfish is served as first course and eaten with toast. For extra dishes there is for example pie or shrimp soup. People also drink and sng while eating in crayfish parties.

Kommentit