9. kattaus: Suomi pöydällä, itsenäisyyspäivän kattaus, osa 1

Kuinka monta itsenäisyyspäivään sopivaa kattausta ihminen voi tehdä? Aika monta. Eikä siihen tarvita edes kovin montaa sinistä astiaa.


1. Kirkkaalla ja valkoisella
Iittalan kirkas Kastehelmi-pääruokalautanen, Arabian Lumi-pääruokalautanen, Iittalan kirkas Kastehelmi-alkuruokalautanen,  Iittalan Kartio-lasi, Riedelin samppanjalasi, vanha kristallilasi, Suomi-sarjan ruokailuvälineet, Tigerin Suomi-liput paikkakorttina, Tigerin pitsiliina "kaitaliinana", Tigerin sininen naru, Villa Stockmannin ruokaliina, vanha valkoinen pöytäliina.
Sommittelin viikonlopun aikana erilaisia itsenäisyyspäiväaiheisia kattauksia. Valkoisilla ja kirkkaanvärisillä astioilla pääset jo pitkälle, jos hankit dekoraatioksi sinistä narua ja pienenpieniä Suomen-lippuja esimerkiksi paikkakorteiksi. Tähän ensimmäiseen osaan olen teemapäivän mukaisesti valinnut pääasiallisesti suomalaisia astioita. Aterimina ovat Suomi-sarjan pöytähopeat, jolle linjat loi Akseli Gallén-Kallela. Kastehelmen on suunnitellut Oiva Toikka ja Lumen Heikki Orvola. Ultima Thule on Tapio Wirkkalan, Kartio Kaj Franckin ja Taika Klaus Haapaniemen kynästä. Tuokio on Helorinne & Kallion kuvioima, mutta astiaston muoto pohjautuu Orvolan 24 h-sarjaan.


2. Jotain sinistä
Erilaisia sinisiä astioita on oikeastaan helppokin yhdistellä. Yllätyksellisyyttä ja leikkisyyttä saa sillä, että astiat ovat hyvin erilaisia, kuten esimerkiksi allaolevan kuvan Taika- ja Tuokio-sarjat. Tällöin on hyvä, että molemmissa astioissa toistuu sama sinisen sävy. Niin kattaukseen ei tarvitse kehitellä pakollisia sitovia sävyjä, esimerkiksi naruilla tai lautasliinoilla. Ensi viikolla lisää itsenäisyyspäivän kattauksia.

Iittalan sininen Taika-pääruokalautanen, Arabian Tuokio-alkuruokalautanen, Iittalan Ultima Thule -kulho, Suomi-ruokailuvälineet, Iittalan Ultima Thule -lasit (snapsille, samppanjalle ja viinille), Tigerin sininen nauha, Suomen-lippu paikkakorttina ja "pitsi" "kaitaliinana", Villa Stockmannin valkoiset lautasliinat.

Kommentit