10. kattaus: Suomi pöydällä, itsenäisyyspäiväkattaus, osa 2

Itsenäisyyspäivän yhdistelyleikki jatkuu. Nyt sekoitetaan tyylejä ja värejä.


1. Erilaisia ja erityylisiä sinisiä


Juhlapäivän teemavärien mukaan kattaminen saattaa olla haastavaa. Vaikka oman kaapin astia-arsenaali olisi vaikuttavakin, mitään taetta ei ole sille että ne ovat juuri kyseessä olevaan juhlapäivään ja sen väritykseen sopivia astioita (itsenäisyyspäiväksi sinistä, pääsiäiseksi keltaista, jouluksi punaista jne). Muun muassa siksi naapurisopu on hyvä asia - ainakin jos kivalla naapurilla on hyvännäköisiä astioita.
Lainasin ihanalta Johanna-naapuriltani sinisiä, valkoisia ja sini-valkoisia astioita ja muutaman samppanjalasin saadakseni itsenäisyyspäivän kattaukseen jotain uutta (kuten myös jotain vanhaa, lainattua ja sinistä). Johannan kaapeista löytyi vanha alkuperäinen Iittalan sininen Kastehelmi-astiasto, joka oli alunperin hänen isoäitinsä. Nykyään valmistettava sininen Kastehelmi on eri sävyä kuin alkuperäinen, jonka voimakkaasta sävystä pidän enemmän.
Koska tarkoitus oli leikkiä erinäköisillä ja tyylisillä astioilla, alkuruokalautanen on venäläisestä teekupista. Pääruokalautanen on hipster-uskottava Arabian Tuokio. Kaikki eri tyyliä. Toimii!
Arabian Tuokio-pääruokalautanen, venäläinen teekupin lautanen alkuruokalautasena, Iittalan sininen Lasihelmi-kulho alkutervehdykseen, Iittalan kirkas Teema-vesilasi, Bubbles-samppanjalasi, Riedelin punaviinilasi, Suomi-sarjan ruokailuvälineet, kakkualunen tablettina ja ruokailuvälineiden kääreenä sekä paikkakorttina että ruokailuliinan koristeena, Tigerin sininen naru.

2. Jotain keltaista ja kultaista

Jotain ruotsalaistako? Jos edellisessä kattauksessa oli pieni venäläinen sivunuotti, tässä on ruotsalainen. Birger Kaipiaisen vuonna 1969 suunnitteleman Paratiisi-astiaston hedelmät ovat ihanan keltaisia ja "keskustelevat tyylillisesti" hyvin kullan kanssa. Käytän Paratiisin kanssa paljon kullanvärisiä "asusteita", esimerkiksi serviettejä. Suomen lippu liehuu nyt samppanjalasin jalassa paikkakorttina, kangasliinaan on tehty sinisellä "silkkinauhalla" lippuviite. Hyvä tapa tuoda lautasliinaan väriä myös muissa juhlissa.
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Mastermarkin kullanvärinen katelautanen, Arabian Paratiisi-pääruokalautanen, Pentikin kulho, Suomi-sarjan ruokailuvälineet ja lautasliinarengas, Iittalan kirkas Teema-vesilasi, naapurista lainattu samppanjalasi 1990-luvun alusta, Villa Stockmannin lautasliina, Tigerin sininen nauha, Tigerin pienet Suomen-liput, Tigerin "kaitaliina",
P.s. Kannattaa seurata myös Table Style - Pöytätyylit -blogin joulukalenteria, jonka luukusta 6.12. avautuu itsenäisyyspäiväkattausvinkki.

Kommentit