1. kattaus: Täytetty joutsen, kattausta 1600-luvun tapaan

Kuva: Mats Landin/Nordiska Museet

Kalaveitsi on se lastannäköinen, servietti taitellaan joutseneksi.
Jos käsitys kattauksesta on näin kapea ja vaikka ei olisikaan, suosittelen käyntiä Tukholmassa Nordiska museetissa. Sielläkin näkee kattauksessa joutsenen: täytettynä.

Nordiska museetin Dukade bord -näyttelyssä esitellään ruotsalaisia kattauksia 1500-luvulta 1950-luvulle. Kattaus, jonka keskipisteenä on täytetty joutsen on kuvaus 1600-luvun, Ruotsin suurvalta-ajan, yläluokan juhlapöydästä:

"Den manglade damastduken med bibliska motiv, brutna servetter och en stolt svan mitt på bordet skulle imponera på gästerna", kerrotaan ajan kattauksesta museon sivuilla.

Uudempia ja nykymaun mukaisempia kattauksiakin, kuten juhannusjuhlat päivänkakkara-ruiskukkaseppeleineen, on nähtävissä.
Näyttelystä saa hyvän käsityksen siitä, miten pitkät rauhanajat, vuosien aikana kertynyt varallisuus ja historiallinen suurvalta-asema ovat vaikuttaneet ruotsalaisten kulttuuriin ja sen esteettisyyteen.

Kuulostaa vanhalta virreltä, mutta vähitellen, esimerkiksi hääjärjestelyjen myötä, Suomessakin on innostuttu kattamaan. Vaikkakaan edes Suomen ykköskirjakaupan valikoimasta ei elokuussa löytynyt kattausaiheista kirjaa, siis kauniista kattauksista ja miten ne tehdään. Lautasliinojen taittelusta löytyy.
Arabialla on ollut erilaisia kattauskampanjoita ja pari vuotta sitten se lanseerasi Suomen kaunein kattaus -kisan. Laidasta laitaan kattauskuvia sisältäneen kisan suosikkejani olivat muun muassa Syksykattaus, Onnenkukkaset, Menninkäiset, Rakkaudella ja Hämärän tullen. Osoitteessa www.suomenkauneinkattaus.fi on lähes 400 kattauskuvaa tutustuttavana.

Tämä kattausaiheinen blogi aloittaa ensi viikolla. Blogi on intohimoisen pöytäkoristelijan ja jonkinsortin astiakeräilijan harrastus. Kaapissa on neljä astiastoa. Uusin hankinta on Iittalan Taika. 
Blogin toisessa kattauksessa yhdistellään serviettejä ja lautasia.

Lisää Nordiska Museetin näyttelystä: www.nordiskamuseet.se 

Kommentit

  1. Upea kattaus, vaikka en tiedä haluaisinko ruokailla pöydässä, jonka keskipisteenä on täytetty joutsen. Olisiko jääveistoslintu tämän kattauksen 2000-lukulainen versio?

    VastaaPoista
  2. Niinpä, kunhan se ei sula pöytään;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti